Žluté čaje

objevte vzácnou lahůdku mezi čaji

Nezáleží na tom, jestli patříte k milovníkům žlutého čaje, nebo jste se s tímto označením setkali poprvé v životě. Následující řádky přiblíží žlutý čaj i naprostým neznalcům.

Obecně o žlutém čaji

Zelený čajŽlutý čaj se dá označit za poměrně drahou pochutinu, jelikož se dá charakterizovat jako vzácný. Tento druh čaje pochází z Číny a setkat se lze i s názvem čínský čaj. Rozdíl od černého čaje je v tom, že žlutý čaj projde pouze velice lehkou oxidací působením tepla a vlhkosti. To má ostatně žlutý čaj společné se zeleným nebo bílým čajem. Zajímavým faktem u žlutého čaje je to, že detailní postup výroby byl dlouhou dobu tajen. Původně totiž docházelo k jeho zpracovávání v buddhistických klášterech.

Nálev žlutého čaje, jak již název napovídá, je charakteristický svou zlatožlutou barvou. Chutná nasládle a má lehkou vůni medu. Žlutý čaj se produkuje o něco méně, jelikož jeho příprava je náročná na peníze a vysoká je tím pádem i výsledná cena. Při jeho ceně ho dokáže ocenit pouze pravý milovník čaje.

Efekty žlutého čaje

Žlutý čaj v sobě má přírodní antioxidanty, jež likvidují volné radikály, tudíž má kladný vliv na lidský organismus. Kladný efekt má hlavně na lidskou nervovou soustavu, kterou stimuluje a napomáhá v udržení bdělého stavu a člověk má poté koncentrované myšlenky. Žlutý čaj také dobře odhání únavu a napomáhá lidem s problémy s trávicí soustavou. Žlutý čaj se též často doporučuje lidem, co po nemoci nemají chuť k jídlu, jelikož pitím žlutého čaje ji získáte zpět.

Tento zajímavý produkt má také kladný vliv na psychiku, kdy účinné látky obsažené ve žlutém čaji asistují se zbavováním vnitřního neklidu a svíravých pocitů. Též je dobrý k odstranění příčin vysokého cholesterolu.

Populární druhy žlutého čaje

Zelený čajŘada druhů žlutého čaje se řadí k oblíbeným, pojďme se na ně podívat:

Jun Shan Xin Zhen Silver Needle spadá do populární kategorie Silver Needle (Stříbrné jehličky). Tento druh pochází z Hunanu a s klidným svědomím ho můžeme zařadit k deseti nejlepším čínským čajům. Během zpracování se suší na pánvi a poté je zabalen do papíru. Následně se ukládá do nádoby a překrývá se vlhkou lněnou látkou. Výsledný nálev je žlutý a chuť je jemně kořeněná. Tento čaj je podobný čaji Song Zhen.

Meng Ding Huang Ya Yellow Bud pochází z provincie Sečuán z oblasti Meng Dingg. I tento žlutý čaj se zpracovává totožným způsobem jako čaj předcházející. Nálev čaje má žlutozelenou barvu a má také lehce pečenou vůni. Jeho chuť v sobě nese stopu ořechů a květových tónů.

Ruo Xiang - jeho lístky se kupují zabalené v bambusovém nebo banánovém listu. V tomto listu také dosychají a prochází lehkou oxidací. Výsledný nálev bývá zelený s medově nasládlou chutí.

Jako další druhy žlutého čaje je nutno zmínit Song Yang Yin Hou z provincie Zhejiang, Huoshan Huangya z provincie Anhui, Huang Tan z provincie Zhejiang či Da Ye Qing z provincie Guangdong.

Příprava žlutého čaje

Zelený čajSprávnou přípravu žlutého čaje není radno ošidit. Pokud máte kvalitnější druh, pak byste se měli věnovat důsledné přípravě a dávat pozor musíte i na takové "maličkosti", jakými by se někomu mohla zdát voda a konvice.

Žlutý čaj raději chystejte z neperlivé balené vody. Sice se dá použít i voda z kohoutku, nicméně to se příliš nedoporučuje. Také není dobré, aby se voda na čaj připravovala v rychlovarné konvici, protože mnohem lepší je kovová nádoba. Amatér sice žádný rozdíl v kvalitě nepozná, avšak opravdový znalec čajů jistě rozdíl najde.

Dejte jednu lžičku čaje na 1,5 dl vody. Čaj se zalévá při teplotě osmdesáti stupňů Celsia a nechává se louhovat po dobu tří až pěti minut. U kvalitnějších čajů se dá zalévání opakovat. Konkrétní číslo pak závisí na druhu žlutého čaje.