kvalitnisypanecajenejlevnejivcr.cz | objevte kvalitní čaje | Zelený čaj - účinky, pěstování, příprava

Co možná nevíte o zeleném čaji

poznejte vše o zeleném čaji

Zelený čajZelený čaj se dá klidně označit za původce všech čajů. Vždyť se skutečně jedná o ten pravý původní čaj. Velmi populární je zelený čaj v Koreji, Japonsku a Číně. Ostatně i v České republice zažil rychlý vzestup v devadesátých letech. Zelený čaj dovede ochladit lidský organismus, tudíž jde o velmi vhodný nápoj pro teplé letní dny. Díky popíjení zeleného čaje posílíte tělo i ducha. Tento čaj je vynikající, když se potřebujete uvolnit. Zelený čaj v sobě má antioxidanty s detoxikačními účinky, jež podporují dlouhověký život. Určitě se nedoporučuje konzumovat zelený čaj před usnutím, jelikož byste s ním mohli mít problémy. Zelený čaj totiž podporuje proudění energie v lidském organismu. Nejlepší doba na vychutnání hrnečku zeleného čaje je kolem čtrnácté až šestnácté hodiny. Zelený čaj není vhodný pro těhotné ženy, jelikož v sobě má obsažen kofein. Ale někdo zase tvrdí, že dva hrnky denně neuškodí, takže záleží na zvážení každé těhotné ženy, jestli chce zelený čaj, nebo jeho konzumaci raději riskovat nebude.

Dějiny zeleného čaje

Zelený čaj byl objeven již před dávnou dobou. Jeho kořeny sahají do doby před pěti tisíci roky. Čína a Indie byly prvními oblastmi, kde se započalo s pěstováním čajovníku. Nejprve se čajovník používal ke snižování teploty nebo jako podpora hojení šrámů.

Zpracování

Zelený čajZelený čaj neprochází fermentací, díky čemuž nedojde ke ztrátě blahodárných účinků na lidský organismus. Čajové lístky se jen tepelně upraví, aby mohla později proběhnout jejich oxidace. Zelený čaj není vhodný na dlouhé skladování, jelikož po uplynutí určité doby ztrácí svoji výbornou kvalitu.

Jak na přípravu zeleného čaje?

Na jeden hrníček se doporučuje vzít čtyři až pět gramů čaje, což by přibližně měly být dvě čajové lžičky. K přípravě se více hodí měkčí voda, která by se neměla vařit v nové konvici, jelikož by mohla chytit plastové aroma. Teplota vody by se měla pohybovat někde okolo osmdesáti stupňů Celsia a doba louhování se odvíjí od toho, o jakou odrůdu se zrovna jedná. Doba louhování tedy může být mezi třiceti vteřinami až několika minutami. Zde se hodí rada od odborníka. Zelený čaj se konzumuje neslazený.

Známé druhy

Tai Ping Hon Kui Ji Pin (Opičí král z Hou Keng)

Zelený čajJedná se o čínský čaj pěstovaný ve vesnici Hou Keng. Jeho dlouhé, ploché a perfektně čisté čajové lístky procházejí důsledným výrobním procesem. Tento druh vyniká svojí vůní, kdy jsou cítit divoké orchideje, jež volně rostou v oblasti sběru tohoto čaje. Chuť se zpočátku zdá ořechovou, ale během nálevu se mění na o něco více ovocnou variaci.

Dong Ting Bi Luo Chun (Jarní zelený říční šnek z pohoří Dong Tin)

Další výrazný zelený čaj se pěstuje v oblasti kolem čínského jezera Tai Hu. Čajové lístky se v tomto případě sbírají ručně v brzkých hodinách. Pěstitelé vždy trhají pouze jeden pupen s jedním lístkem. V době odpoledne se čaj praží, žmolí a suší. Lístky následně získávají zelenou barvu. Tento čaj je poměrně nákladný, nicméně jeho cena odpovídá kvalitě. Během jeho konzumace můžete pochytit ovocné, květinové či ořechové podtóny.

Lu An Gua Pian (Melounová semínka z Lu An)

Zelený čajTento čaj pochází z provincie An Hui a jde o druhé lístky čajovníkových keřů, jež jsou zbaveny veškerých stopek a pupenů. Po sebrání lístků následuje jejich opalování na pánvi. Následuje pečení na dřevěném uhlí a sušení při vysokých a nízkých teplotách, které se střídají. Výsledným efektem je nálev svěží květinové chuti a vůně, jež se v rámci jednotlivých nálevů může krásně modifikovat.