Jak skladovat sypané čaje

zjistěte jak uskladnit čaj, aby zůstal dlouho čerstvý

Zelený čajČaj se musí umět správně připravit, ale to není jediné úskalí. Také se musí dostatečně dobře uchovávat, protože v opačném případě by namísto lahodné chuti mohlo nastat zklamání. Ve skladování totiž tkví důležitost toho, aby si čaj udržel svůj specifický náboj, vynikající chuť a celkově kvalitu.

Setkat se můžete s rozmanitými názory na to, jak by se nejlépe měl čaj skladovat. Některé rady mohou být užitečné, ale jiné mohou být úplně k ničemu. Všeobecně se dá prohlásit, že osvědčenější rady mívají společné to, že si hlídají pět důležitých faktorů, jež ve výsledku dovedou zásadně ovlivnit stav čaje po delším časovém úseku. Kdybychom tyto faktory měli jmenovat postupně, pak by seznam vypadal zhruba takto: světlo, teplota, vlhkost, pachy, vzduch.

Co se světla týče, hlavní doporučení bude poměrně jednoduše očekávatelné. Světelné paprsky společně s ultrafialovým zářením mají na svědomí rychlé zhoršení kvality čaje. Naprostou samozřejmostí by mělo být, že si nekupujete čaj u prodejců, kteří zboží vystavují v průsvitných nádobách. Rozhodně takovýmto způsobem čaj nelze vhodně skladovat, protože by měl raději ležet v temné nádobě, kam sluneční paprsky nemají přístup.

Zelený čajObdobná situace nastává i v případě tepla. Rozhodně nenechávejte zásoby čaje v blízkosti jakéhokoliv zdroje tepla, protože jinak byste poměrně brzy ztratili kvalitu čaje. Chuť i aroma by mohly být skutečně brzy pryč. Při přemýšlení o umístění čaje se tedy vyplatí přemýšlet, kde se nachází jaké tepelné zdroje.

Další podstatnou vlastností, kterou k uchovávání čaje potřebujete, je sucho. Jedině díky suchému prostředí se můžete spolehnout na vynikající vlastnosti čaje. Z toho důvodu je potřebné, aby se čaj co možná nejdůsledněji izoloval od veškeré vlhkosti. Čaj totiž do sebe dovede poměrně rychle natáhnout vodu z okolního vzduchu.

Rozhodně se nevyplácí umisťovat čaj v okolí kuchyňského dřezu či dokonce v mrazáku. Pakliže se zrovna nechystáte vložit čaj do vařící či horké vody, držte ho od ní, co nejdále to půjde.

Čaj v lednici ovšem může mít své opodstatnění v případě, že se jedná o úzkou řadu vybraných japonských zelených čajů, jež obvykle mají být zkonzumovány velice rychle po otevření. Ovšem pokud jde o jiné druhy čajů, není to úplně nejsprávnější postup.

Zelený čajPodobná situace je u vlhkosti, kdy obecnou vlastností čajů je schopnost jednoduché absorpce pachů, tudíž se nevyplácí skladovat čaje v sousedství koření.

Na závěr je nutno zdůraznit, že na míře vzduchu, kterému čaj vystavíte, je závislá i absorpce pachů a vlhkosti. Pokud hodláte udržovat čaj v té nejlepší možné kvalitě, měli byste využívat takové nádoby, do nichž se vzduch nedostane.