kvalitnisypanecajenejlevnejivcr.cz | objevte kvalitní čaje | Porcované čaje v pytlíku, je lepší než sypaný?

Porcované čaje v pytlíku

vyplatí se utrácet za čaje v pytlíku?

Zelený čajJiž dlouhou dobu je poměrně rozšířený názor, že opravdu kvalitní čaje jsou pouze ty, jež jsou přichystány ze sypaných lístků a ne z nálevového sáčku. To ovšem není pravda, protože jako vhodný doklad chybnosti tohoto názoru se dá uvést široká nabídka čajů v sáčcích, které často pocházejí z Japonska, a můžete se s nimi setkat v nabídkách specializovaných internetových prodejců. Potíž totiž obvykle není v samotném nálevovém sáčku, ale v kvalitě čaje a hlavně ve způsobu jeho přípravy.

I přes předchozí odstavec je však nutné konstatovat, že určité odlišnosti mezi sypaným lístky a nálevovým sáčkem existují.

Spatřovat se dají v tom, která čajová nádoba je pro jakou formu lepší. Globálně se přitom dá říci, že nálevové sáčky patří hlavně do skla nebo porcelánové konvičky a vhodný je i nerez. Vyhýbat byste se měli nádobí ze slitin nebo materiálu obsahujícího měď. Nejedná se však o žádné zdravotní riziko, to ani v nejmenším, spíše jde o otázku chuti. Když chcete mít čerstvý čaj ze sáčku v termosce, pak je lepší si ho připravit v konvici, a přelít do termosky až hotový čaj.

Zelený čajJeště bychom měli doplnit, že i přes rozmanité pověsti se v reálu nepodepisuje tvar nálevového sáčku na výslednou chuť čaje. Na opačnou stranu může určitou roli sehrát materiál, ze kterého je sáček vyrobený. Zkušenější konzumenti čaje tvrdí, že u sáčků vyrobených z papíru se mohou vylučovat nežádoucí látky, u hedvábných sáčků nic takového nehrozí.

Teď se tedy podívejme na samotnou přípravu. Za prvé by se mělo dávat pozor na to, aby čaj nebyl připravován ve studené konvici, protože v takovém případě by se nedokázala plně rozvinout chuť čaje. To by bylo způsobeno faktem, že horká voda ve studené konvici poměrně svižně vystydne.

Dalším poměrně rozšířeným nešvarem je automatické zalévání všech druhů čaje vroucí vodou, přičemž lidé vůbec nedávají pozor na to, o jaký typ čaje jde, což by ale měli. Takový postup se hodí pro černý čaj, nicméně bílé a zelené čaje by se měly zalévat vodou s teplotou kolem osmdesáti stupňů Celsia. V takovém případě bohatě postačí nechat čerstvě vroucí vodu zhruba jednu minutu odstát.

Signálem požadované teploty je situace, kdy se vodní hladina začne lehce hýbat. První bublinky pak signalizují teplotu 85°C.

Zelený čajPodstatné je znát, že přivést vodu k varu byste měli jen čerstvou, a ne takovou, která už v konvi nějaký čas zůstává. Obdobně byste měli pokaždé co nejdůsledněji dodržovat stanovenou dobu, po kterou se má nápoj louhovat. Pouze v tom případě si zajistíte, že se do nápoje nezačnou louhovat nežádoucí třísloviny, které mají za následek hořknutí čaje.

Žádný valný efekt nemá ani snaha získat ze sáčku všechno krátce před tím, než ho vyndáme, což se lidé snaží udělat mačkáním. Všechny důležité látky totiž tou dobou už v čaji dávno jsou obsažené.

Jestliže plánujete do čaje vymačkat trochu citronu, pak si to nechte až na konec přípravy, protože když se do čaje dostane citron, další látky už se do něj ze sáčku nedostanou.

Když předešlé řádky shrneme, pak vychází, že čaj v nálevovém sáčku připravovaný opravdu poctivě chutná stejně dobře jako jiný typ čaje. Většinou totiž záleží hlavně na ohlídání předepsané teploty vody a doby, po kterou se v ní sáček louhuje.

Realitou zůstává, že pytlíkované sáčky, které jsou u nás většinou k dostání, pochází z čajových plantáží Srí Lanky, jež nejsou až tolik kvalitní. Lepší sáčkové čaje lze získat např. z Japonska.