Polozelené čaje - oolong, či wulong čaje

poznejte vše o oblíbených čajích wu long

Zelený čajKaždý milovník dobrých čajů se již někdy ve svém životě s naprostou jistotou setkal s označením čaje Oolong. Jedná se o označení jedné ze skupin čajů. Totožný význam by mělo označení pro čaje žlutozelené nebo polozelené. Je tedy celkem logické, že označení čajů plyne z barvy nálevu.

Pro laiky je jistě podstatné vysvětlení, o co se jedná, když řekneme "polozelený čaj". Jde o určitý stupeň oxidace, kdy je přechod mezi zeleným a černým čajem. Tím pádem se dá rozlišovat čaje na více nebo méně oxidované. Barva lístků by se nejlépe měla pohybovat od zelené až po hnědou a lístky by měly být pevně svinuté.

Kvalitní jsou například tyto polozelené čaje: Tie Guan Yin, Formosa Dung Ti Oolong Special, Formosa Cui Yu a Shui Hsien.

Oolongy se dají připravovat naprosto běžným způsobem, na nějž jste zvyklí, nebo též o něco více propracovaně, chcete-li obřadněji. Znalci tento způsob přípravy čajů nazývají Kung-fu cha. Naprostým základem pro tuto skutečně interesantní přípravu čaje je malá keramická konvice, jež nesmí být vevnitř glazovaná. Také je nutné, aby uživatel měl poblíž malé misky, jimž se hovorově říká čichátka. Další nezbytností je konev na ohřívání vody, sítko, naběračka a slévací džbán.

Zelený čajSama příprava by se měla dělat na bambusovém podnosu s roštem, jestliže tedy člověk chce mít kompletní čajový rituál. Voda se během přípravy ohřeje v konvici, následně se voda nalije do konvičky a přelije se do džbánku, ze kterého se zavřená konvička polévá zvenku. Do vhodně vyhřáté konvičky se nasype dostatečné množství čaje a následně se nechá nasát vlhkost. V mezičase by se měla vyhřát zmíněná čichátka. Poté již následuje samotná příprava čaje. Ta se provádí tím způsobem, že se voda neustále slívá a odlívá. Následně se čaj musí přelít z čichátek do misek, což má za efekt to, že v čichátkách se zachová hodně příjemná a celkem intenzivní vůně čaje a v miskách bude čaj přichystán k popíjení. Tento rituál však s připravením čaje nekončí, jelikož skuteční profesionálové vědí, že i samotné popíjení čaje má vlastní rituály a zvyky, jež by se měly pokaždé dodržovat.

Zelený čajU nás i za hranicemi se dá najít řada různých druhů čajů, jež jsou chutné a jejich příprava i samotné pití zajímavé. Čaj se dá označit za kulturní nápoj, jenž se připravuje nejčastěji z lístků čajovníku v horké vodě. Označení čaj se však též celkem běžně používá pro další nálevy, jež se připravují z bylin, ovoce apod. Čaj má vskutku pozitivní účinky a podle druhu čaje se využívá na různé nemoci a zdravotní komplikace. K nejčastějším druhům patří zelený čaj, polozelený čaj, ovocný, bylinkový či bílý čaj.

Existují též čaje využívané v rámci kosmetického průmyslu či pro hubnutí.

Mnozí lidé za pomoci čaje relaxují, zatímco jiné se díky nim léčí. Ať už čaj využíváte jakýmkoliv způsobem, vždy se dá najít ten pravý právě pro vás.