kvalitnisypanecajenejlevnejivcr.cz | objevte kvalitní čaje | Japonský zelený práškový čaj matcha

Japonský zelený čaj matcha

objevte krásu práškového čaje matcha

Zelený čajJakmile dojde na řeč o japonském práškovém zeleném čaji matcha, tak jeho milovníci rozhodně nešetří pozitivními komentáři. Hovoří se o něm jako o nejvyšší formě čajové zkušenosti, jako o nápoji, na jehož hladině hledali samurajové krátký odpočinek od svého náročného životního stylu nebo jako o nejvíce ceněném a opečovávaném druhu zeleného čaje.

Jedná se o tradiční čaj, jenž se servíroval v dřívějších dobách při slavnostních příležitostech v kruzích těch nejnáročnějších japonských vrstev. Také jde o nekonečný zdroj životní síly a vytrvalosti, jelikož tento čaj v sobě má obsaženo množství vitamínů a antioxidantů, což představuje nejlepší způsob, jak do sebe dostat energii na další náročný den. Však se není co divit, jelikož matcha v sobě má znásobené kladné účinky zeleného čaje, což je způsobeno specifickým pěstováním a následným zpracováním. Kromě zmíněného ještě matcha přidává jako bonus svoji chuť.

Matcha se původně vyskytovala v Číně, ovšem za pomoci japonského mnicha se dostal tento čaj na japonské ostrovy. Konkrétně se pohybujeme na sklonku dvanáctého století a matcha se postupem stala jedním z nejvýše hodnocených čajů vůbec. I matcha je produktem, který se dělá z lístků čajovníku čínského, obdobně jako běžný čaj, ale jeho vlastnosti a účinky se od svého vzdáleného příbuzného v řadě věcí liší.

Jedním ze zásadních důvodů je speciální technologie pěstování čaje, jež obnáší zastiňování čajových keřů v době několika posledních týdnů před samotnou sklizní. Díky tomu se v lístcích uměle navodí intenzivní produkce chlorofylu a výsledkem jeho neobvykle vysoké koncentrace je typické zabarvení lístků a hlavně mnohonásobně vyšší koncentrace antioxidantů, než jaká se dá najít u obyčejného zeleného čaje.

Zelený čajNejvětší odlišnost je zřejmá už na první pohled. Matcha má totiž sytě zelenou barvu a jedná se o čajový prášek, který strukturou dá vzpomenout na hladkou mouku či kakao.

Tato forma se přitom dá označit za dědictví časů minulých, jelikož ve starověké Číně se mletí léčivých bylin na prášek pokládalo za jednu z nejúčinnějších metod, jak přirozeným způsobem zachovat jejich sílu. Matcha byla dříve považována za dobrý prostředek proti otokům, zánětům a horečce. Dle pověsti se matcha z tradičního léčitelství přesunula mezi čajové lahůdky až v Japonsku, kde během několika staletí dokázali přípravu matchy dovést k dokonalosti.

Zelený čajZvláštní forma jemného prášku si žádá specifický způsob přípravy, kdy na rozdíl od normálního louhování se v případě matchy využívá bambusová metla zvaná chasen, jež umožní zalitý prášek vyšlehat a čaj se díky tomu plně rozpustí. Důsledkem je vynikající nápoj s neoddiskutovatelně zajímavou chutí, který se pije i se samotnými rozpuštěnými čajovými lístky. A přesně v tom je skryt nezvykle kladný efekt čaje na lidský organismus.

Zdravotní pozitiva skrytá v pravidelném popíjení zeleného čaje zde jistě nemusíme sáhodlouze vyjmenovávat. Matcha se však jako královský zástupce zelených čajů může pyšnit stejnými efekty, k nimž připojuje několik dalších. Jelikož se nápoj pije i s čajovými lístky, může lidské tělo využít i látky v lístcích přítomné. Tyto látky se nerozpouští ve vodě a tím pádem bychom o ně při klasickém louhování přišli.

Velmi vysoká koncentrace antioxidantů, katechinů, vede k tomu, že pití čaje matcha v pravidelných intervalech se dá zařadit k vynikajícím způsobům prevence nádorových onemocnění. Také díky tomuto čaji můžete zpomalit buněčné stárnutí a nastartujete si přirozené spalování energie. Díky tomu se matcha velmi často doporučuje i těm, kdo by chtěli zhubnout.