Co je to kvetoucí čaj

objevte krásu vázaných kvetoucích čajů

Zelený čajOčekáváte návštěvu a plánujete jí připravit zajímavý zážitek? Nebo třeba jen chcete nějaké zpestření při návštěvě kamarádek? Pak se nebojte vyzkoušet stále ještě v našich končinách nepříliš známý kvetoucí čaj!

Kde se vzal kvetoucí čaj?

Kvetoucí čaj se objevil, jak už tomu v případě čaje bývá, v daleké Číně. Jak dlouhou dobu se přesně vyrábí, není detailně známo, ale ve větším množství se začal produkovat až v polovině dvacátého století, přičemž na český trh se dostal teprve v nedávné době.

Jak je to ve skutečnosti?

Kvetoucí čaj se ve skutečnosti nedá označit za květ čaje. Jedná se o svázané lístky zeleného či bílého čaje, kde do středu je vložen květ okrasné rostliny. Velice často se doprostřed používá jasmín, chryzantéma, lilie či ibišek. Ale nemusíte se ničeho obávat, protože tyto květy se vybírají stejně pečlivým způsobem jako samotné čajové lístky, jelikož se nejedná jenom o vizuální efekt, ale důležité je také aroma, protože čaj se tím ještě příjemněji ovoní, aniž by květy zasahovaly do chuti bílého či zeleného čaje. Svázané lístky s květem se usuší, čímž dostanou vzhled větší kuličky. Tu je ideální připravovat ve skleněné nádobce, aby bylo možné sledovat, jak čaj rozkvétá. Jakmile zalijete kuličku vodou, začne pomalu pukat a rozvíjí se. Celý proces "kvetení" potom trvá od jedné do desíti minut. Každý čaj je originální díky odlišnosti v barvě, velikosti a tvaru zvolených květin. Valnou zásluhu na originalitě mají Číňané, jelikož čaj s květem svazují rozmanitými způsoby, aby dosáhli pokaždé nového vzhledu při kvetení čaje. Kvetoucí čaje se pojmenovávají dle konečného efektu kvetení, tvaru či barev. Setkat se tedy můžete s názvy Srdce k srdci, Vycházející slunce, Kráska v růžovém, Tančící víla či Amorův šíp.

Co se bude dít, pokud ho budete pít pravidelně?

Zelený čajPakliže se obáváte, že pravidelným popíjením kvetoucího čaje si přivodíte nějaké potíže, nemáte pravdu. Spíše je to naopak. Jelikož se kvetoucí čaj většinou vyrábí z bílého nebo zeleného čaje, má pořád výborný efekt na lidské zdraví. Pokud je kvetoucí čaj vyroben z odrůdy bílého čaje Bai Hao Yin Zhen, pijete jeden z nejkvalitnějších čajů vůbec. Bai Hao Yin Zhen v sobě má přibližně trojnásobné hodnoty antioxidačních polyfenolů, než kolik jich je v zeleném či černém čaji. Jedná se o účinného pomocníka v boji proti působení volných radikálů a pravidelným pitím kvetoucího čaje pomůžete vlastnímu chrupu díky obsahu fluoridu, zregulujete si krevní tlak, ztlumíte abnormální krevní sraženiny, snížíte riziko vzniku srdečního infarktu, ustálíte hladinu cholesterolu a v neposlední řadě snížíte riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, slinivky a jícnu.

Jak dobře udělat kvetoucí čaj?

V případě každého druhu čaje se příprava nepatrně liší, nicméně obecně se dá návod na přípravu shrnout do několika kroků: Pokud chcete mít i pěkný vizuální efekt, připravte čaj ve skleněné nádobě, abyste ho mohli vidět. Nejvhodnější teplota vody je kolem 80 stupňů Celsia.

U kvetoucího čaje připraveného ze zeleného čaje se musí dodržovat také předepsaná doba louhování. Jakmile by louhování trvalo příliš dlouhou dobu, čaj by mohl získat trpkou chuť, což není žádoucí. V případě bílého čaje není doba louhování natolik striktní. Kvetoucí čaj se dá zalévat i vícekrát.