Darjeeling - legendární čajová oblast v Indii

objevte krásu darjeelingských čajů

Zelený čajDarjeeling se dá v názorech mnoha lidí označit za synonymum pro opravdový černý čaj. Stejnojmenný region ležící v severovýchodní části Indie v podhůří Himalájí se třeba ve Spojených státech řadí k nejčastěji skloňovaným regionům, jež produkují čaj. Tamní černé čaje opravdu můžeme zařadit k nejvíce ceněným mezi odborníky i náhodnými konzumenty.

Darjeeling se dá objevit ve výběžku při hranicích Indie s Nepálem a Sikimem, kde nížina rychle přechází do horského terénu. Tento region spadá pod správu Západního Bengálska a může se pochlubit takřka padesáti tisíci akry půdy porostlé čajovníkem, jenž se tu pěstuje na skoro devadesáti různých čajových zahradách.

Zelený čajBěžným výsledkem tohoto snažení pak bývá přibližně mezi desíti a jedenácti miliony kilogramy ryzího Darjeelingu. Ten se přitom většinou nachází v povědomí lidí jako čaj, který si téměř vystačí sám. Velká část jeho milovníků tudíž tvrdí, že nejlepší chuť má bez jakýchkoliv doplňků, což znamená i bez obvyklého cukru či mléka.

Sklizeň čaje probíhá tradičně v Darjeelingu ve třech zásadních etapách, kdy každá z nich se označuje za tzv. Flush.

Jako First Flush se označuje první jarní sklizeň, jež se většinou odehrává v rozmezí posledních únorových dnů a konce dubna, kdy přesné období pokaždé závisí na konkrétních klimatických podmínkách v daném roce. Většinou jde o vůbec první čerstvé čaje po skončení zimního období, což je též další z důvodu vysoké oblíbenosti čaje Darjeeling. Jedním z nejvýraznějších čajů je Darjeeling Belasun.

Co se chuti týká, dá se v Darjeelingu najít svěží květnaté aroma, občas i s nádechem ovoce, které doprovází částečně nasládlá a lehce svíravá chuť. Vlastní nápoj se značí zlatou, zlatozelenou nebo všeobecně poměrně světlou barvou. Neopominutelnou věcí je poměrně povzbuzující účinek čaje. I u nás je obvykle čerstvý First Flush Darjeeling dostupný brzy po sklizni.

Zelený čajO druhé sklizni se hovoří jako o Second Flush. O té se mluví v souvislosti s čajem sesbíraným mezi koncem dubna, květnem až do začátku období monzunových dešťů. I když Second Flush nebývá většinou ohlašována s takovou reklamou jako první jarní sběr, můžete se setkat s čajem, jehož hodnota a cena může být i vyšší než v případě First Flush. S ohledem na jeho vlastnosti můžeme hovořit o vyzrálejší a silnější chuti. Second Flush je pověstný hlavně muskatelovým aroma, s kterým se v takové podobě jinde na světě setkat nelze. Nálev může být zlatozelený či zlatavý. V tomto případě se dá doporučit SF Phuguri.

Po Second Flush už se sezóna v podstatě blíží ke svému konci. Následuje sice doba, kdy čajovníky rostou poměrně rychle, ale důsledkem je už produkce jenom o něco méně kvalitního čaje. Ten se často označuje jako čaj z tzv. Monzunové sklizně - je relativně hrubý a silný, a svoje uplatnění většinou najde jako součást mnoha čajových směsí. Samotným závěrem sezóny je pak podzimní sklizeň, jež tvoří zhruba pět až deset procent celoroční produkce, což se samo sebou odrazí i na ceně.