Vše o císařském bílém čaji

objevte jedinečnost bílých čajů

Jak šel čas, stal se zelený čaj symbolem pro zdravý životní styl. Vědečtí pracovníci ovšem poměrně pravidelně dokazují, že co se týká vlivu čaje na lidský organismus, o něco více efektivní je bílý čaj a to i přestože ho taktéž získáváme z kamélie čínské. Bílý čaj lidé pijí už minimálně dvanáct set roků a v době staré Číny si získal označení "čaj císařů". Hrnečkem tohoto čaje vládci Číny hostili ty nejdůležitější návštěvníky vlastního dvora. V dnešní době už tento čaj není výsadou vedoucích postav Číny, ale pochutnat si na něm můžeme rovněž my.

Zelený čajJestliže jedna ze základních charakteristik černého čaje je v tom, že se jeho lístky během procesu zpracování plně fermentují (či lépe řečeno oxidují), zatímco zelený čaj tímto procesem neprojde vůbec, pak definice bílého čaje se dá hledat spíše ve způsobu, kterak se jeho lístky vůbec získávají.

Rozdíl od jiných čajů spočívá v tom, že k trhání a sklizni obecně dochází o něco dříve, než e lístky stačí úplně otevřít, což je taktéž chvíle, kdy jsou poupata doposavad pokryta hebkými stříbřitě-bílými chloupky. A přesně odtud pochází také jméno čaje. Ještě bychom měli konstatovat, že i díky tomuto způsobu sklizně se bílý čaj řadí k vzácnějším než ostatní druhy, což se samozřejmě může projevit na vyšší ceně, což ovšem nebývá až tolik výrazný rozdíl. Období, kdy se dají sbírat čajové lístky ne tolik rozvinuté, trvá pouze několik dnů v průběhu roku, tudíž nelze získat bílého čaje tolik, kolik by si člověk představoval.

Zelený čajBílý čaj je v mnoha věcech podobný zelenému čaji. To je způsobeno tím, že ani on neprojde fermentací, a celkově je jeho zpracování poměrně kusé. Jakmile se ovšem dostaneme k chuti, pak se jedná o rozdíl poměrně jednoduše rozpoznatelný i pro laiky. Zelený čaj se vyznačuje relativně syrovou chutí, zatímco bílý čaj chutná úplně jinak. Jeho chuť se dá dobře označit za jemnou a lehkou. To ovšem za toho předpokladu, že dobře dodržíte způsob přípravy čaje, kdy je nutné, aby se čaj nikdy nezaléval vroucí vodou, ale pouze vodou, která má zhruba teplotu do osmdesáti stupňů Celsia.

Ostatně v tomto spočívá další podobná věc zeleného a bílého čaje. Ta se dá najít ve zdravotních účincích, jelikož v sobě čaj má antioxidanty, které jsou pro lidské tělo velice důležité a v bílém čaji se nachází v poměrně vysoké koncentraci. A ještě k tomu dovede bílý čaj působit poměrně blahodárně na lidský metabolismus, kdy je potvrzena výzkumy i jeho schopnost v boji proti nadváze. Látky, jež se nachází v bílém čaji, dovedou účinně blokovat vznik a ukládání tukových buněk, ale stejně dobře asistují se spalováním těch, které už v těle máme. Nyní navíc funguje poměrně intenzivní výzkum, jenž má za cíl najít možnost, jak uplatnit bílý čaj v boji proti zhoubné rakovině.

Zelený čajVelmi podstatným odbytištěm bílého čaje ovšem jsou i laboratoře kosmetického průmyslu, kde bývají využívány výtažky z bílého čaje kvůli antibakteriálním, antioxidačním a globálně omlazujícím efektům.

Z bílých čajů se dá určitě doporučit Chow Mee (Show Mee) či Bílá pivoňka.